SREDNJEVEŠKI DAN
v Celju ti prinaša srednjeveške recepte
Tokrat vabimo na nekaj okusnega in razburljivega.
Da boš vedel, kaj te čaka, na Radiu Rogla vsak dan srednjeveški recepet, ki ga lahko preskusiš tudi doma, potem pa odideš na pokušino srednjeveških jedi in pijač v Celje.
Vabimo te, da skupaj predebatiramo objavljene srednjeveške recepte, ob tem pa te nagradimo z nagradami Srednjeveškega dne v Celju. Prijavi se k debati kar z sms: SREDNJI VEK + tvoje ime na 051 300 330.
SLADEK SREDNJEVEŠKI ČEBULNI DŽEM
POTREBUJEMO
600 g očiščene rdeče čebule,
300 g rjavega sladkorja,
3 dl suhega rdečega vina,
2,5 žlice olivnega olja,
2,5 žlice balzamičnega kisa,
sol – neobvezno,
beli poper v zrnu – neobvezno,
2,5 žličke suhega timijana,
2 lovorova lista
Čebulo narežemo ali naribamo na tanke lističe. V globlji ponvi segrejemo olje. Nanj stresemo čebulo, ki jo počasi pražimo, da se zmehča Pogosto jo premešamo. Kozarček za vlaganje s pokrovčkom temeljito operemo in za 10 minut položimo v pečico, segreto na 80–100 °C.
Zmehčano čebulo potresemo s sladkorjem. Mešamo, da se sladkor stopi. Če ga pustimo, da blago karamelizira, še bolje. Prilijemo vino in balzamični kis. Dodamo timijan in lovorove liste in zavremo. Počasi kuhljamo, da se sestavine zgostijo v džem. Pred koncem kuhanja lovorove liste zavržemo. Po okusu začinimo s soljo ali/in s sveže mletim poprom, ni pa nujno.
Vroč čebulni džem nadenemo v vroč kozarček. Tega dobro zapremo, ovijemo v brisačo in ohladimo. Džem hranimo kot vso drugo ozimnico: v hladnejšem in temnem prostoru.
Odličen spremljevalec sirov, sendvičev in mesnih, zlasti divjačinskih jedi.
PEČENA JABOLKA Z NADEVOM IZ MEDU IN OREHOV
POTREBUJEMO
Sestavine za eno jabolko:
jabolko,
žlička kisle smetane,
žlička medu,
pol žličke cimeta,
tri žličke zmletih orehov
sladka smetana po želji.
Za nadev potrebujemo: kislo smetano, malo medu, zmlete orehe in malo cimeta.
Jabolka temeljito operemo in izdolbemo peščišče in z nadevom napolnimo jabolčne vdolbine.
V pekač zložimo nadevana jabolka in jih za približno 20 min postavimo v segreto pečico na 180 stopinj. Po potrebi jabolka zalijemo z vodo.
Na polovici peke jabolka še z zunanje strani prelijemo s sladkorjem zmešanim z orehi in cimetom.
Na koncu vstavimo cimetovo palčko, potresemo ščep cimeta, meda in vroče serviramo.
SREDNJEVEŠKA ČEBULNA PRILOGA
POTREBUJEMO
4 čebule
2 žlici medu
1 skodelica smetane ali crème fine
sol in poper
1 žlica olja za cvrtje
Čebulo narežemo na kolobarje in jo prepražimo na olju, da porjavi. Nato čebulo posteklenite z medom, dokler ne nastanejo medeni mehurčki. Deglazirajte s smetano ali fino smetano ter začinite s soljo in poprom.
Priloga je še posebno okusna k zrezkom in krompirju.
SREDNJEVEŠKI MEDENI NAPITEK
POTREBUJEMO
1,2 kg medu (ne akacijevega)
2 ½ litra vroče vode
2 žlički kvasa (pivski kvas), svež
½ žličke ingverja v prahu
½ žličke pimenta, mleta
½ žličke kardamoma, drobno zdrobljenega
4 nageljnove žbice, drobno zdrobljene
V emajlirani kozici (ne bakreni ali železni) stopite med. Zavremo in po potrebi posnamemo posnetek. Dodajte vročo vodo, vmešajte med in zmes zmanjšajte na četrtino prvotne prostornine.
Nalijte v veliko skledo ali steklen kozarec, ki ga je mogoče zapreti, in pustite, da se nekoliko ohladi. Ko je tekočina le še mlačna, dodamo kvas in dobro premešamo. Začimbe dajte v fino tkano krpo, zavežite vozel in jo obesite v tekočino.
Kozarca ne zaprite pretesno in ga ne pokrijte s krpo. Pustite fermentirati pri sobni temperaturi 2-3 dni. Če je posoda razmeroma polna, pod njo postavimo skledo ali globok krožnik, lahko se malo speni.
Po 2-3 dneh mešanico filtrirajte in ustekleničite.
SREDNJEVEŠKI GOLAŽ
POTREBUJEMO
1 kg govedine,
100 g slanine, narezane na črte,
2 čebuli,
1 strok česna,
½ litra rdečega vina bolj sadnega okusa,
3 nageljnove žabice,
2 žlici limoninega soka,
1 žlička mletega ingverja,
1 žlička mletega cimeta,
1 ščepec kardamoma,
sol, poper,
po možnosti mesna juha
Slanino narežemo na kocke in spustimo na majhnem ognju. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Dodamo k slanini in med mešanjem pustimo, da postekleni. Dodamo meso in dobro zapečemo z vseh strani. Zdaj dodamo poper in sol. Dodamo nageljnove žbice in vino ter pokrito dušimo na majhnem ognju približno 90 minut. Po okusu začinimo z limoninim sokom in začimbami.
Če je dušena juha postala pregosta, boste morda morali priliti še malo mesne juhe in jo na kratko zavreti.
Postrezite zelo toplo.
SREDNJEVEŠKI HRUŠKOV PUDING ZA DVA
POTREBUJEMO
500 g hrušk
150 ml belega vina
20 g masla
1 žlička medu
2 ščepca cimeta
4 velike žlice sladke
smetane
3 rumenjake
Vino lahko nadomestiš tudi z vodo.
Hruške olupi in nasekljaj na majhne kocke. Položi jih v lonec, zalij z belim vinom in dodaj maslo. Kuhaj na zmernem ognju toliko časa, da nastane lepa zmes. Nato jih pretlači in precedi skozi cedilo nazaj v lonec (lahko se poslužiš tudi mešalnika).
Dodaj sladkor, cimet, smetano in rumenjake ter ponovno kuhaj in skrbno mešaj, dokler se puding ne zgosti. Vlij ga v posodice in pusti, da se ohladi, lahko pa poješ tudi toplega.
Recept je prilagojen po receptu iz knjige »Daz Buoch von guoter Spise«, Würzburg, 1345. Objava na strani Narodni muzej Slovenije.
SREDNJEVŠEKO KOSILO IZ BUČE
POTREBUJEMO
ena jedilna buča,
ena manjša čebula,
košček masla,
2 dcl mleka,
rezina belega kruha,
2 jajci,
sol.
Jedilno bučo olupimo, prerežemo na polovico, ji odstranimo semena, ter jo narežemo na manjše kocke. Narezano bučo zalijemo z vodo, malo posolimo in kuhamo, dokler se ne zmehča. Nato jo poberemo iz vode oz. odcedimo.
Čebulo nasekljamo in jo prepražimo na koščku masla. Nato v posodo dodamo še vnaprej skuhano bučo, ki jo zalijemo z mlekom in počasi dušimo, dokler se buča ne razkuha. V drugi ponvi umešana jajca spečemo na hrustljavo. Za postrežbo izberemo globoko posodo, katere dno na tanko premažemo z maslom, nanj položimo rezino belega kruha in nato zalijemo z mlečno juho iz buče. Vrh okrasimo s hrustljavo pečenimi jajci.
SREDNJEVEŠKI PIŠKOTI
POTREBUJEMO
1 skodelica moke
1/2 skodelice sladkorja
4 žlice masla
ščepec klinčkov
1/4 žličke soli
ščepec žafrana
2 jajčna rumenjaka
2 žlici rožne vode
1 žlica suhega kvasa
Suhemu kvasu dodajte v 1/2 čajne žličke sladkorja in 2 žlici vode. Zmešajte moko, sladkor in začimbe in narežite v mešanico maslo, dokler se ne pričnejo formirati drobtine. V ločeni posodi zmešajte rumenjake z rožno vodo in 1 žlico pene, ki se je naredila na vrhu kvasa. Dodajte mešanico jajc v suhe sestavine in premešajte, dokler ne oblikuje mehko testo. Če je mešanica preveč suha, dodajte malo vode, če pa je preveč mokra, pa dodajte malo moke. Testo razvaljajte 0,5 cm debelo na pomokani površini in ga razrežite z modelčki v piškote poljubne oblike. Pecite pri 177 ° C do zlate rjave barve približno 15 minut. Dobite približno 24 piškotov.
To je eden najzgodnejših receptov za piškote (Anglija, 16. stoletje).
SREDNJEVEŠKI NAPITEK PROTI NESPEČNOSTI - PETERŠILJEVO VINO
POTREBUJEMO
10 vejic peteršilja,
dve žlici vinskega kisa,
100 gramov medu
1 liter belega vina.
Stare samostanske listine ohranjajo nasvet še danes znamenite sestre Hildegarde, ki lahko pomaga tudi novodobnemu nespečnemu človeku: peteršiljevo vino.
Peteršilj in vino kuhamo pet minut, dodamo med in kis, kuhamo še pet minut, precedimo in nalijemo v steklenico. Pijemo trikrat na dan iz kozarčka za liker.
SREDNJEVEŠKI ZELIŠČNI ZVITKI
POTREBUJEMO
600 gramov moke
2 vrečki kvasa (suhi kvas)
1 žlička soli
1 ščepec sladkorja
350 ml tople vode
Zelišča: peteršilj, drobnjak,
timijan, bazilika,
majaron …
Zmešamo moko in kvas, dodamo sol in sladkor, dodamo vodo in poljubna zelišča ter zamesimo testo. Pustite 10 minut.
Ponovno pregnetite in nato oblikujte kroglice testa. Položimo na pekač in ponovno pustimo vzhajati 20 minut.
Rumenjak stepemo z malo vode in z njim premažemo svaljke.
40 minut na 200 stopinj (pečico segrejte!!), srednja rešetka.